Advertentie

Artikel

Hyves Games: een schot in de roos?

Niek Leermakers

Niek Leermakers

  • Bijgewerkt:

Onlangs besloot Hyves-eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG) de social media-tak te beëindigen en vol in te zetten op Hyves Games. Nederlanders en Vlamingen spelen graag casual games op internet en één van de grootste platformen voor deze games is Hyves Games. Wat kunnen we in de toekomst van Hyves Games verwachten?

Nederlanders en casual games

Ook wij bij Softonic Nederland merken dat casual games ontzettend populair zijn onder onze gebruikers. En dat geldt niet alleen voor smartphone-games zoals Plants vs. Zombies, Subway Surfers en Candy Crush Saga. Ook gratis pc-games, met name de games die je online speelt, kunnen rekenen op een trouwe fanbase.

Hoe populair zijn casual games onder internetgebruikers in Vlaanderen en Nederland eigenlijk? Uit onderzoek van onderzoekersbureau comScore (mei 2013) blijkt dat ruim vijf miljoen van de in totaal twaalf miljoen internetgebruikers regelmatig online spelletjes speelt. Dat is 42 procent van alle internetgebruikers!

Wie denkt dat het spelen van computerspelletjes voor alleen voor nerds is, heeft het is mis. Games zijn allang geen nicheproduct meer. Ook in Nederland is gamen tegenwoordig voor iedereen en ontzettend populair, zowel op smartphones als op pc’s. Marktonderzoeksbureau Newzoo zocht uit dat mannen van vijftig jaar of ouder de enige leeftijdsgroep zijn waarbij minder dan de helft van de internetgebruikers games speelt. Bij alle overige leeftijdsgroepen speelt maar liefst één op de twee mensen games op smartphones, consoles of pc’s. Geen wonder dat er steeds meer websites in een graantje mee willen pikken, met Hyves Games voorop.

Nu al marktleider

Hyves Games telt momenteel 540.000 unieke bezoekers per maand en is hiermee – naar eigen zeggen – het grootste gameplatform van Nederland. Gebruikers van het sociale netwerk spendeerden in 2012 meer dan 70 procent van hun tijd aan de meer dan 400 beschikbare games, in plaats van aan social media-activiteiten. Daarnaast werd Hyves Games in 2012 al uitgeroepen tot populairste game-website in de ‘Website van het Jaar’-verkiezing.

De toekomst van Hyves Games ziet er rooskleurig uit, zou je zeggen. Toch rijzen er twijfels op bij de koerswijziging van Hyves, ook al ligt de focus nu op de ogenschijnlijk lucratieve game-markt. Over 2012 schreef TMG namelijk al 36,5 miljoen euro af op het sociale netwerk. Of het nieuwe plan Hyves weer winstgevend zal maken valt nog te bezien. Want hoe maak je een gameplatform immers winstgevend?

Vanaf 2 december 2013 gaat Hyves verder als gameplatform.

Free-to-play

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we terug naar de basis: de game. Ontwikkelaars verdienen op verschillende manieren geld aan hun games. Uiteraard laten veel ontwikkelaars de gebruikers vooraf een bepaald bedrag betalen voor de game. Dit schrikt echter veel gamers af. Of de game blijft juist helemaal gratis, maar dan verschijnen er vaak irritante advertenties in beeld. Om deze advertenties te verwijderen, moet je upgraden naar een premium-account.

Een andere, nog geniepigere verkoopstrategie, is het zogenaamde ‘free-to-play’-principe. Hierbij is het spel in principe gratis te spelen, maar raakt de gamer al snel verveeld. Voor het spelen van de leukste gametypes, vechten met de beste wapens en multiplayer-mogelijkheden betalen gamers de volle buit.

Veelbelovend verdienmodel

Wat heeft bovenstaande met Hyves Games te maken, vraag je je misschien af? Nou, een heleboel. Hyves Games heeft namelijk goede afspraken met de verschillende ontwikkelaars en gooit het over een heel andere boeg.

Het lijkt er op dat de spelletjes op het gameplatform volledig gratis zijn en dat ook blijven. Het enige waar gebruikers aanstoot aan kunnen geven, zijn de advertenties aan het begin van elk spel. Veel gamers merken deze advertenties echter misschien niet eens op, aangezien je soortgelijke advertenties op vrijwel elke website (bijvoorbeeld YouTube) tegenkomt. Een slimme zet van Telegraaf Media Groep, zo lijkt het.

Angry Birds: één van de populairste casual games allertijden.

Social gaming

Ondanks de goede vooruitzichten heeft Hyves Games nog iets te verliezen. Het is namelijk de vraag of het social gaming-aspect van Hyves Games behouden blijft. Op Facebook zijn deze social games, denk aan Farmville of Maffia Wars, onmetelijk populair. Desalniettemin richten Hyves-medewerkers nu alle aandacht op het gameplatform. Dit levert waarschijnlijk een aantal verbeteringen en dus meer bezoekers op. De toekomst van online casual games in Nederland is ongewis, al lijkt Hyves Games de beste papieren te hebben om de casual games-markt voorlopig te domineren.

Niek Leermakers

Niek Leermakers

Het nieuwste van Niek Leermakers

Editorial Richtlijnen